14 Nisan 2007 Cumartesi

sudan koyun geçirme şenlikleri








Aşağıseyit Köyümüzde, 700yıllık 'KARAKOYUN EFSANESİ' bu yılda düzenlendi


Bu yarışlar tarih boyunca başta YUKARISEYİT, BAKLAN, HANÇALAR, olmak üzere bölge köyleri tarafından devem ettirilmiştir.Şölenlere sabahın erken saatlerinde, sürülerin elkoyunların öncülüğünde MENDERES NEHRİ' ne girmeleri ile yarışlar başlar ve ikindiye kadar devam eder.


Büyük Menderes Nehri'nde düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışması'nda, çobanların ardından nehri geçen koyun sürüleri, çobanlara sadakatlarını gösterdiler. Aşağıseyit Köyü Muhtarlığı’nın Büyük Menderes Nehri kıyısında düzenlediği yarışmayı, 3 bin kişi izledi. Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinden 25 çobanın sürüleriyle katıldığı yarışma, büyük ilgi gördü. Çobanlar suya girdikten sonra ilk harekete geçen sürü lideri suya atladı. Süslenmiş sürü liderini, diğer koyunlar izledi ve Büyük Menderes Nehri'ni yüzerek karşıya geçtiler. Bazı koyun sürülerinin liderleri ise çobanları takip etmeyip geri döndüler. Yarışmada görevli jüri, çobana sadakat, koyunların sağlıklı olması, geçiş süresi, koyunların süslenmesi ve çobanların kıyafeti gibi kriterleri değerlendirdi. Jüri üyeleri, izleyicilere silah atılmaması konusunda sık sık uyarılarda bulundu. Yarışmada yapılan değerlendirme sonucunda, Yukarıseyit köyünden Musa Kayış birinciliği kazandı. Aşağıseyit Köyü Muhtarı Mehmet Cambaz, Karakoyun Efsanesi'nin burada yaşandığına inandıklarını, her yıl Büyük Menderes Nehri kıyısında Sudan Koyun Geçirme Yarışması düzenleyerek, geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.


Karakoyun efsanesine göre, Anadolu'da Karakoyunlu ailesinden bir delikanlı, Çal yöresine yerleşerek, Oğuz beylerinin birisine çoban olur. Çoban, koyunların bakımında, seçiminde ve sağılmasında kendisine yardım eden beyin kızına aşık olur ve beyden kızını ister. Kızını vermek istemeyen bey, çobana “Koyunlara 3 gün boyunca tuz yedirir ve Menderes Nehri'nden su içirmeden karşıya geçirirsen kızımı sana vereceğim.” der. Bu şartı kabul eden çobanın, koyunları su içirmeden karşıya geçirmesine rağmen bey, kızını vermez. Yöreden kovulan çoban, aşkından deliye dönerek, ömrünü kaval çalarak dağlarda geçirir.


Çok sayıda Vatandaşımız tarafından izlenen etkinliğe Vali Yardımcımız Mustafa GÜNEY, Kaymakamımız Hasan ŞILDAK, AKP Denizli Milletvekili Osman Nuri FİLİZ, Çal Belediye Başkanımız Hasan GÜNDÜZ katıldılar.

Hiç yorum yok: