14 Nisan 2007 Cumartesi

yöresel yemeklerimiz

ERİŞTE

KAÇ KİŞİLİK: 8HAZIRLAMA SÜRESİ: 50 dkPİŞME SÜRESİ: dk
Malzemeler:
· 500 gr makarnalık un
· 4 yumurta
· 1 çorba kaşığı zeytinyağı
· 1 çay bardağı su
· çay kaşığı tuzAçmak için:
· Yarım su bardağı un

Hazırlanışı:
1 Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları, zeytinyağı, su ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamuru bir kaba koyup üzerine nemli bez örtün. Yarım saat bekletin.2 Hamuru tekrar yoğurup silindir şekli verin. Bıçakla dört eşit parçaya bölün.3 Bezeleri açarken altına ve üstüne un serpin. Elinizle bastırıp büyütün. Merdaneyle 2 mm kalınlığında açın. Açtığınız yufkaları tek tek temiz bir örtü üzerine serin.4 Üzerlerine un serptiğiniz yufkaları üç parmak genişliğinde rulo şeklinde sarın.5 Ruloları keskin bir bıçak yardımıyla yarım cm kalınlığında kesin.6 Şeritlerin yapışmaması için silkeleyip birbirinden ayırın. Temiz bir bezin üzerine yayın. Hazırladığınız erişteleri hemen haşlamayacaksanız kuruması için bekletin. Bezden yapılmış torbalarda saklayın.
Makarnayı pişirirken
* Erişte gibi evde yapılan makarnaları az suyla çektirerek pişirmek gerekiyor.Bu şekilde piştiğinde hafif yapışık görünümlü olsa da lezzeti ve besin değeri kaybolmuyor.* Bir ölçü makarna için 1.5-2 ölçü su kullanmalısınız.Makarna pişerken birbirine yapışmasını önlemek için kaynama suyuna tuz ve biraz sıvıyağ katmalısınız.* Makarna kaynayan suya salınıp 10-12 dakika normal ateşte haşlanarak pilav gibi suyu çektirilirse besin değeri kaybolmaz.* Makarnaya tereyağı veya margarin katıldıktan sonra üzeri bir bez ve kapakla kapatılırsa malzemeler daha iyi özleşir.

************************************************************************************
BULGUR PİLAVI

Malzemeler: (4 kişilik )

1.5 su bardağı iri bulgur
1 çorba kaşığı tereyağ ( margarin yada 3 çorba kaşığı bitkisel yağ)
1 adet küçük soğan
1 adet küçük patates
yarım çorba kaşığı salça ( yazın 1 adet domates rendesi de koyabilirsiniz)
yarım çay kaşığı kırmızı biber
2.5 su bardağı kaynak su
tuz

Yapılışı:
Pilav tenceresinde soğan ve patatesleri yağda güzelce kavurun.
Salçasını, bulguru ve kırmızı biberi ilave edip 3-4 dakika kadar da kavurun.
Sıcak suyunu ve tuzunu ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
Suyunu çekince bir tahta kaşıkla pilavı güzelce bir karıştırın ve üzerini düzeltin. Kapağı kapalı bir şekilde 15 –20 dakika demlendikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

************************************************************************************

ARAP AŞI

GEREKLİ MALZEME
2 bardak un
4 kaşık yağ
3 bardak tavuk suyu
1 kaşık salça ya da 3 domates
1 piliç
Yeterince toz kırmızı
biber
Yeterince tuz.

YAPILIŞI:
Evvelden temizlenmiş piliç bütün olarak haşlanır. Eti iyice yumuşatılır.
Bir tepsiye şöyle Arapaşı yapılır: "İki bardak elenmiş un bir buçuk bardak su içerisinde karıştırılarak eritilir. Sonra üç bardak piliç suyu ile ateşte tuzu da katılarak koyuca bir bulamaç yapılır. Büyükçe bir tepsiye dökülür, düzgünce yayılır, soğutulur."
Bir tencerede üç kaşık yağ kızdırılır. Iki fincan un hafifçe kavrulur. Uzerine tuz ve dört bardak piliç suyu, acı kırmızı biber katılır, karıştırılı r, kaynatılır. Böylece çorba hazırlanmış olur. Bu çorbanın içerisine pişen pilicin etlerinden küçük parçalar halinde kemiksiz olarak katılır.
Tepsinin içerisindeki unlu bulamaç masanın üzerine konur. Çorba da küçük kaplara katılarak servis yapılır. Çorba çok sıcak, Arapaşı soğuk olur. Sofradakiler sinide önlerine düşen kesilmiş parçalardan alarak sıcak çorbaya batırır öyle yerler.
************************************************************************************

TARHANA TARİFİ

MALZEMELER:
1kgdomates,1kg kapya,2-3 çarliston,arzuya göre sarımsak(isteyen 1 baş sarımsak koyabilir)5-6 tane soğan 2yemek kaşığı biber salçası yarımkg süzme yoğurt 1 su bardağı haşlanmış nohut,1 adet ekmek hamuru(mayalı semt fırınından alınabilir)
YAPILIŞI:domates ve kapya 4 e 5 e bölünür soğanlarrendelenir sarımsaklar ayıklanır bütün olarak kısık ateşte kaynatılır iyice pişince -altına tutmaması için kontrol edilir-piştikten sonra nohutta ilave edilerek kevgirden geçirilir,geniş bir kapta ekmek hamuru süzme yoğurt biber salçası aldığı kadar un ile iyice karıştırılır üzeri bezle kapanarak gölgede bekletilir ikinci gün 1yemek kaşığı silme tuz dökülür her sabah 1 kez yoğrulur 4 üncü günün sonunda sofra bezine yassıtılmış köfteler olarak dizilir gölgede * güneş rengini alır*hafifçe ele yapışmayacak şekilde olunca tekrar kevgirden geçirilir yada robottan kuruyuncada soğuk kış günlerinde ailecek misler gibi içilir
yoğurt tarhanası:aldığı kadar un, 1 kg. yoğurt, tuzyoğurdu büyük bir kaba koyup içine unu ekleyin. tuzunu ilave edip ekmek hamurundan biraz katı bir hamur yoğurun. üzerini kapatıp bir gece bekletin. ertesi gün hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutun. hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçirip toz haline getirin. tekrar serin bir yere koyup kışa saklayın.
domatesli tarhana:1,5 kg yoğurt, 2 kg domates, 3-4 acı sivri biber, 3-4 adet soğan, aldığı kadar un, nane ve maydanoz. soğanları doğrayıp, genişce bir tencereye koyun. içerisine doğranmış biberi, domatesi, nane ve maydanozu ve bir iki bardak suyu ilave ederek kaynatın. tencereyi ateşten alıp soğuyunca içerisine yoğurt ve unu koyup hamur yapın. ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakın. bu esnada ara sıra hamuru yoğurun. hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutun. hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçirip toz haline getirin. tekrar bez üzerine koyup kurutun. tamamen kuruyunca torbalara koyup saklayın
************************************************************************************

EV YAPIMI KATMER TATLISI

Hamur için:
* 150 gr. un,
* 1 çay bardağı su,
* 1 çay bardağı tuz,

İçi için:
* 2 yemek kaşığı şeker,
* 2 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı,
* 100 gr. süt kaymağı.

HAZIRLANIŞI:
Hamur malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir. Biraz ayçiçek yağıyla yağlanır ve bir saat dinlendirilir, hamur böylece hazır duruma getirilmiştir. Hamuru açmak için, yumak el ile ezilir daha sonra merdane ile büyütülür. Elle havada çevirilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamurun ortasına iç malzemesi konularak, tekrar dört köşesinden içe doğru katlanır, tavaya yerleştirilerek fırına sürülür. 10-15 dakika fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.
************************************************************************************

Hiç yorum yok: