16 Nisan 2007 Pazartesi

coğrafi özellikleri




































KONUMU:
Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümünde Denizli İline bağlı bir ilçedir.İlçe merkezinin il merkezine uzaklığı 64 km.dir.
Kuzeyinde Uşak ili ve Bekilli ilçesi,kuzeydoğusunda Çivril,doğusunda Baklan,güneyinde Honaz ve batısında Güney ilçeleri yer almaktadır.
Çal yaklaşık olarak 38° Kuzey enlemi ile 29º Doğu boylamında yer alır.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Çal’ın bulunduğu arazi akarsu ve derelerle yarılmış bir plato düzlüğü görünümündedir.Sahanın en yüksek yeri 1840 metre ile Çökelez dağıdır.İlçe merkezi dağ eteğinde eğimin azalığı yerde kurulmuştur.Çal’ın ortalama yükseltisi 850 metredir.

DAĞLARI:
Çal ile Sarayköy ve Denizli arasında uzanan 1840 m yüksekliğinde Çökelez dağı ile, Çal ile Çardak ve Çivril arasında uzanan 1307 metre yüksekliğe sahip Beşparmak dağları en önemli yükseltileridir.Yukarıda Çökelez dağının bir fotoğrafı görülmektedir.
AKARSULARI:
Kaynağını Afyon’un Dinar İlçesindeki Akdağ’dan alan Büyük Menderes nehri en önemli su kaynağıdır.Çal İlçe sınırları içerisindeki uzunluğu 22 km.dir. Nehrin debisinin en yüksek olduğu mevsim yağışların bol olduğu kış mevsimidir.Yazın ise yağışların azalmasına ve buharlaşmanın artmasına bağlı olarak nehrin debisi önemli ölçüde azalmaktadır.

VADİLER:
Büyük Menderes nehri arazinin fazla eğimli olmamasından dolayı derin vadiler oluşturamamıştır.Nehir daha çok menderesler yaparak akar.Yukarıda Büyük menderes nehrinin kısıkta oluşturduğu kanyon vadi görülmektedir.

BARAJLAR
Çal-Güney sınırında Büyük Menderes Nehri üzerinde Adıgüzel barajı yer alır.

İKLİMİ:
İç Batı Anadolu Bölümünde yer alan Çal Akdeniz İkliminden karasal iklime geçiş özelliği göstermektedir.Denizli iline bağlı olmasına rağmen Denizliden yüksek olması ve Ege Denizinin nemli havasının buraya kadar pek sokulamaması Çal’ın iklimini tipik Akdeniz ikliminden uzaklaştırmıştır.Çal’da kışlar Akdeniz iklimi kadar ılıman geçmezken,karasal iklimde olduğu kadar da sert kışlar yaşanmaz.Yazları ise gündüz sıcak olmasına rağmen geceleri serindir.
Çal ilçe merkezinin uzun yıllık (1957-1990) verilerine göre ortalama sıcaklık değeri 13.5 C° dir.En soğuk ay Ocak ayı olup ortalama sıcaklık 2.7 C°dir.En sıcak ay ise Temmuz ayıdır ve sıcaklık ortalama 24,4 Cº dir.
Çal’ın çok yıllık ortalama yağış miktarı 494.4 mm dir.En fazla yağışı Ocak ayında en az yağışı ise Ağustos ayında almaktadır.Yağışlar genelde yağmur halindedir.Kar yağışları çok fazla değildir.Çal’da çok yıllık rasatlara göre kar yağışlı gün sayısı ortalama 6.3’tür.

Hiç yorum yok: