15 Nisan 2007 Pazar

ünlülerimiz





















Ressam İbrahim ÇALLI

1882’de Çal’da doğdu . Babası Osman Efendi’dir . İlköğrenimini Çal’da yaptı . Resim konusundaki yeteneği dolayısıyla gördüğü teşvikler sonucu İstanbul’a gitti . Zamanın büyük ressamlarından Şeker Ahmet Paşa’nın dikkatini çeken Çallı , Şeker Ahmet Paşa’nın himayesiyle Sanayi-i Nefise-i Şahane’ye (Güzel Sanatlar Akademisi) girdi . 1910’da Akademiyi bitirdi ve Paris’e gönderildi . İbrahim Çallı , Paris’te Ecole Nationale des Beaux’a (Paris Güzel Sanatlar Okulu) girdi . Dört yıl Cormon’un atelyesinde çalıştı . Ancak I.Dünya Savaşı çıkınca yurda dönmek zorunda kaldı .Yurda döndükten sonra , Güzel Sanatlar Akademisinde atelye hocalığına başladı . Emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı . Çallı , empresyonizm akımıyla eserler vermiş bir sanatçıdır . Kendine özgü bir kişiliği olan İbrahim Çallı’nın Galatasaray Lisesi’nde açılan sergilere katılışı her seferinde büyük bir olay sayılırdı . İbrahim Çallı’nın İstanbul da ki resim ve heykel müzesinde bulunan ve günümüze kalan en önemli eserleri arasında yer alan Atatürk,İnönü ve Yahya Kemal portrelerinden başka diğer eserleri şunlardır;
Cami Avlusu,Mevleviler,Dikiş Diken Kadın,Hatay,İstiklal savaşında Zeybekler,Türk Topçularının Mevzie Girişi,Nü ,Balıkçı, Kayığı,Çayır Ve Keçiler,Manolyalar

Selahattin PINAR (Bestekar)

22 Ocak 1902 tarihinde Çal’da doğdu . Amatör bir udi olan annesinden etkilenerek 12 yaşındayken ud öğrenmeye başladı . İstanbul İtalyan Ticaret Mektebindeki öğrenimini yarıda bırakarak kendini tamamen müziğe verdi . 1920’de Darü’l Feyz-i Musiki’nin (Üsküdar Musiki Cemiyeti) kurucuları arasında yer aldı . Doldurduğu plaklarla genç yaşta bestekar ve hanende olarak büyük bir ün kazandı .
86 bestesi bulunan sanatçının besteleri arasında : Bir bahar akşamı rastladım size (hicaz) , Yalancıdır hep aynalar (kürdili hicazkar) , Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım (hüzzam) , Ben yürürüm yane yane ( neva) ve Yüce dağdan esen rüzgar (mahur) sayılabilir .

Ahmet İzzet ÇALGÜNER (Çal Müftüsü)
1875 yılında Süller Kasabasında doğdu . Süller’de başlayan eğitimine Denizli’de devam etti .İstanbul’ da dini bilimler konusunda tahsil yaparak icazetname aldı . Daha sonra Süller’e dönerek buradaki Medresede hocalık yaptı .
1911 yılında Çal Müftülüğü görevine atanan Ahmet İzzet Efendi , 1919’da Ege Bölgesinde Yunan işgalinin başlaması üzerine Çal Çarşı Camiinde ve Hükümet meydanında söylediği dini nutuklarla halkı işgallere karşı bilinçlendirmeye çalıştı . Daha sonra 15 Temmuz 1919’da Çal Heyet-i Milliyesi’ni kurdu ve bu heyetin başkanlığını yaptı .Topladığı kuvvetlerle Aydın – Köşk cephesinde Yunanlılarla mücadele etti . Ahmet İzzet Efendi , Kurtuluş Savaşında iki İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen tek kişidir .
Kurtuluş Savaşından sonra kendisine önerilen tüm teklifleri geri çevirerek , 1945 yılına kadar Çal Müftülüğü görevini sürdürdü , 1952’de Süller’de vefat etti .

Osman MACUNLUOĞLU (Heykeltıraş)
1922’de Çal’da doğdu . İlkokulu Çal’da bitirdi . İstanbul Yapı Enstitüsünden mezun olduktan sonra 943’te bu Enstitüde Öğretmen olarak göreve başladı. 1945’te Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümüne girdi .
1950-1955 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Şefi Rudolf Belling’in yanında görevlendirildi. 1955 yılında buradaki görevini bırakan sanatçı serbest çalışmaya başladı .
Osman Macunluoğlu , daha ziyade Türk ve yabancı devlet adamlarının büstlerini yaparak ün kazandı. Yabancı ülkelere pek çok kez davet edilen sanatçı , bu ülkelerden değişik ödüller aldı .
Eserlerini Amerika Birleşik Devletleri , Almanya , Fransa , İsveç başta olmak üzere bir çok ülkeye gönderdi .Tunus’ta beş yıl kaldı .
Ünlü eserleri arasında Atatürk , Rıza Pehlevi , Eisenhover , Kenedy ve Habib Burgiba gibi liderlerin büst ve heykelleri sayılabilecek olan sanatçı Ülkemizde de çok sayıda kişisel sergi açtı .

Fuat AVCI (Avukat – Milletvekili)
1933’te Çal’da doğdu . Çal Gazi İlkokulunu bitirdi . Bergama Ortaokulundan mezun olduktan sonra Kuleli Askeri Lisesine girdi . Bu okulun son sınıfından kendi isteği ile ayrılıp Ankara Hukuk Fakültesinde yüksek tahsiline devam etti . Bu arada Bayındırlık Bakanlığında da çalıştı . Avukatlık stajını Ankara’da tamamladıktan sonra Çal’da serbest avukatlığa başladı .
1965 Milletvekili seçimlerinde Denizli Milletvekili olarak TBMM’ye giren Fuat AVCI , bu görevi üç dönem aralıksız yürüttü . Milletvekilliği döneminde Denizli - Çal yolunun düzenlenmesi ve asfaltlanması , Süller – Çivril yolunun yapılması , Çal’da Orman İşletme Müdürlüğünün ve Bağcılık İstasyonunun açılması , Çal Lisesinin ve Ticaret Lisesinin açılması , Çal Hükümet konağı binasının yapımı, Çal Polis Karakolu’nun açılmasında , Çal’ın köylerinin elektirik ve yola kavuşmasında önemli rol oynamıştır .

Fuat AVCI , 15 Nisan 1977’de vefat eti .
Esat Yıldırım AVCI (Doktor – Milletvekili) 1927’de Çal’da doğdu . Babası Başöğretmen Mustafa Naci AVCI , Annesi Fatma AVCI’dır. Çal Gazi İlkokulunu ve Denizli Lisesini bitirdikten sonra Ankara Tıp Fakültesinden mezun oldu .İç hastalıkları ihtisasını aynı fakültenin I . İç Hastalıkları Kliniğinde tamamladı . Askerliğini Yedek Tabip Teğmen olarak Amasya Eryatağı Askeri Hastanesinde tamamladıktan sonra Tokat – Turhal Şeker Fabrikası Hastanesine tayin edildi .
1962 yılında Almanya’ya giderek Muhtelif kliniklerde uzman hekim olarak çalıştı ve bu arada Alman İç Hastalıkları Mütahassısı ünvanını aldı . Yurda döndükten sonra Denizli Devlet Hastanesinde ve sonra İzmir – Alsancak Devlet Hastanesinde görev yaptı .
1980 – 1981 yılları arasında Denizli Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine atandı . Bu arada Denizli İl Genel Meclisi üyeliği ve Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanlığı görevlerini de yürüttü .
Denizli Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürü iken 15 Ekim 1981’de Denizli’yi temsilen Danışma Meclisi Üyeliğine seçildi .
1983’te , siyasi partilerin tekrar kurulmasına izin verilince , Doğru Yol Partisinin ilk kurucuları arasında yer aldı . 1983 – 1985 yılları Doğru Yol Partisinin Genel Başkanlığını yaptı . 1987 seçimlerinde Denizli’ den , 1991 seçimlerinde de İzmir’den Milletvekili seçildi . Bu süre zarfında altı yıl kesintisiz olarak TBMM Başkan Vekilliği görevinde bulundu .Son iki yıl Dünya Parlementerler Birliğinin Türk Parlementesu Gurubunun Başkanlığını yaptı .
Yusuf BAŞKAYA (Milletvekili)
1920-1945 Denizli Milletvekili . 1882 yılında Belevi Köyünde doğdu . İlkokulu Köyünde tamamladıktan sonra Denizli’ye geldi . Uzun süre Denizli ve Tavas Adliyelerinde çalıştı .
17-19 Mart 1919 tarihleri arasında toplanan İzmir Müdafa-i Hukuk ve Redd-i İlhak Kongresine , Çal Müftüsü Ahmet İzzet Efendi ile beraber , Denizli temsilcisi olarak katıldı . Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi başkanlığında kurulan Denizli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinde önemli görevler yaptı .
4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresine Denizli temsilcisi olarak katıldı . Burada Mustafa Kemal’in başkanlığında oluşturulan ve TBMM açılıncaya kadar hükümet görevini yürüten 16 kişilik Temsil Heyeti Üyeliğine seçildi .
23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye Denizli Milletvekili olarak katılan Yusuf Başkaya 1945 yılındaki ölümüne kadar aralıksız bu görevi yürüttü .

Ethem Necdet KARABUDAK (Albay)
1882’de Çal’da doğdu . 1902 yılında Harp Okulundan mezun olarak Orduya katılmış çeşitli birlik ve karargahlarda görev yapmıştır .
Kurtuluş Savaşı yıllarında Çal bölgesinde büyük kahramanlıklar ve yararlılıklar göstermiştir . Büyük Taarruzda 14.Tümen Komutanlığı , Süvari Alay komutanlığı görevlerinde bulunan Ethem Bey 1925’te Albay rütbesiyle emekli olmuş , 1948’de Denizli’de vefat etmiştir .

Fuat AVCI (Korgeneral)
18 Ekim 1930’da doğdu . 1949 yılında Kara Harp Okulunu bitirdi. 1982’de Korgeneral rütbesine yükselen Fuat Avcı , 1986 yılında emekli oldu .
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Mehmetçik Vakfı, Yurtkur, Muhtaç Öğrencilere Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu .
Fuat Avcı’nın askeri konularla ilgili beş adet kitabı ile çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan makale leri bulunmaktadır .

Fikret KARABUDAK (Tümgeneral)
1893 yılında Çal’da doğdu . Harp Okulu ve Sanayi-i Harbiye Okulunu bitirdi . Kırıkkale Askeri Silah Fabrikasının kurucusu ve ilk müdürüdür .Daha sonra Çanakkale Askeri Fabrikası Müdürlüğü ve Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Fen ve Sanat Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur .
Tümgeneral rütbesinde iken emekli olan Fikret Karabudak , 1950 seçimlerinde Denizli Milletvekili seçildi . 1952 yılında vefat etti .
Fikret Karabudak sporla da yakından ilgilenmiş Kırıkkale’de görev yaparken Kırıkkale Spor Kulübü nün kurulmasında önemli rol oynamıştır . Kırıkkaleliler de bundan dolayı Fikret Karabudak’ın ismini Kırıkkale Stadyumuna vermişlerdir .

Hiç yorum yok: