14 Nisan 2007 Cumartesi

Çal sempozyumu yapıldı














Çal'ın tarihi, kültürü ve sosyolojik yapısı, bilimsel belgelerle ortaya koymayı amaçlayan, Çal Sempozyumu Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde 1-3 Eylül tarihleri arasında yapıldı.


11 üniversiteden 100 dolayında bilim adamının katıldığı sempozyumda 86 bildiri sunuldu.
Çal'ın. Folklörü, edebiyatı, doğal ve arkeolojik değerleri, sanat tarihi, ekonomik yapısı, tarım ve hayvancılığı, özel ormancılığı, eğitim durumu gibi çeşitli konuların ele alındığı sempozyumda ilçenin durum tespiti yapıldı, envanter çıkarıldı.
Sempozyumun açılışı konuşmasını Vali Gazi Şimşek yaptı. Şimşek, ülke ekonomisine artı değer yaratmak için uluslararası pazarlara açılmanın yollarını bulmak gerektiğini belirtti.
Şimşek, sempozyumların tarihi süreçte yaşananları, o dönemlerde neye önem verildiğini gösteren belgeleri ortaya koymak bakımından önem taşıdığını vurguladı.
Çal ilçesinin çevresiyle verimli tarım alanlarına sahip olduğunu, ancak hala daha bölgede nasıl bir üretim yapılacağına karar verilemediğini ifade ederek, ''Burada üzümcülük son derece yaygındır. Bunu değerlendirmeliyiz. Şaraba dönüştürüp artı katma değer yaratmalıyız. Uluslararası pazarlara açılmanın yollarını bulmalıyız'' dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz de, Çal ilçesinin sürekli nüfus kaybettiğini, eğitimini tamamlayanların geri dönmediğini, sermaye sahiplerinin de ilçeye yatırım yapmadığını söyledi.
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı ise üniversite olarak ilçelere yönelik faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydederek, ''Üzerinde yaşadığımız bölge, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Nereye baksanız önemli bir şahsiyete, nereyi kazsanız tarihin derinliklerine uzanan izlere rastlıyorsunuz'' diye konuştu.


Bu arada, Çal yöresinde yetişen tarım ürünleri ile Çallı ressamların çalışmalarının yer aldığı bir sergi de, PAÜ Kongre ve Merkezi’nde açıldı.




Hiç yorum yok: